
Enligt Giftinformationscentralen har det varit ett ovanligt högt tryck av samtal från personer som blivit bitna av huggormar de senaste dagarna.Hittills i juli har 157 samtal kommit in — och nu varnar man om att många väntar för länge med att söka vård.
– Det är en händelse som alltid ska bedömas på sjukhus, säger Jenny Bång Arhammar vid Giftinformationscentralen.
Giftinformationscentralen tagit emot ovanligt många samtal från människor som blivit bitna av huggormar den senaste tiden.
– Det är ovanligt många samtal jämfört med hur det har varit de tidigare veckorna, säger Jenny Bång Arhammar, läkare på Giftinformationscentralen.
Hittills i juli har centralen tagit emot 157 samtal med frågor angående huggormsbett och under hela juli förra året låg siffran på 223. Huggormarna är under sommaren väldigt aktiva, särskilt vid varmt väder, precis som vi människor – och därför har samtalen ökat, menar Jenny Bång Arhammar.
Men de senaste dygnen har hon noterat att många väntat med att söka vård trots att de blivit bitna av en orm och detta är problematiskt betonar hon.
– Om man får en giftinjektion av en huggorm så är det en händelse som måste bedömas på sjukhus. Särskilt inom de första timmarna.
De allvarligare reaktionerna kommer snabbt och kan vara oförutsägbara. Enligt Jenny Bång Arhammar finns det två huvudsakliga reaktioner.
– Den allvarligaste är den systemiska reaktionen, då kan man må illa, kräkas, få ont i magen, känna sig yr och till och med svimma. Man kan även få lågt blodtryck och får man de här reaktionerna är det ännu viktigare att komma till sjukhus och få motgift, säger Jenny Bång Arhammar.
Den andra reaktionen handlar om den lokala svullnaden som kan sprida sig långt om man inte får vård.
– Om man till exempel har blivit biten i foten kan svullnaden nå hela vägen upp till magen i värsta fall, säger hon.
Förutom att reaktionerna kan komma snabbt kan motgiftets effekt avta om det ges 24 timmar efter bettet och kan till och med sluta ge effekt helt.
– Det absolut allvarligaste är att man kan dö. Även om det är väldigt ovanligt och att det aldrig är bra att bli uppskrämd ska man ha en tydlig respekt för ormens gift.
En som både har kunskap om huggormen och egna erfarenheter av att bli biten är Bent Christensen, lektor i ekologi vid Umeå universitet. Det var 2019 som han blev biten av en huggorm på handen när han var på utflykt med sina barn.
– Själva bettet kändes knappt men sen började det göra lite halvont och efter några timmar hade det börjat svullna upp ordentligt, säger han.
När han väl kom till sjukhus ville läkaren att Bent Christensen skulle ta motgiftet. Men han berättar hur han av lite olika skäl inte ville ligga kvar på sjukhuset så han valde att åka hem, utan motgift – något han i dag ångrar.
– Jag blev väldigt dålig och det gjorde väldigt ont. Jag svällde upp och blev väldigt spak under en ganska lång tid, säger han.
Dagen efter liknar han smärtan vid en brännskada och det gjorde så ont att det var svårt att ha kläder på svullnaden.
I dag kan han skratta åt det och han har en helt annan respekt för giftet.
– Det är inte mitt stoltaste ögonblick kan jag säga, så satans pantat beslut. Men jag blev dålig och har fått riktig respekt för det nu, säger han.
Tre myter kring huggormar
Alla huggormar har zick-sack mönster:
– Nej det stämmer inte. Det finns helsvarta huggormar där mönstret inte syns och då tror folk ofta att det är en snok och det är ett dumt misstag att göra, säger Bent Christensen, ormexpert.
Bara de som är allergiska får en reaktion:
– Det finn en myt om att det bar är de som är allergiska som får en reaktion. Men till skillnad från bin eller getingar där det farliga är allergin så är huggormens gift, giftigt för alla människor. Det finns ingen som det inte är giftigt för, säger Jenny Bång Arhammar och fortsätter:
– Sen kan vi reagera lite olika beroende på var vi blir bitna, hur mycket gift som ormen sprutar ut och hur stor kropp personen har.
I år är det ett “Huggormsår”
Det händer att medier och människor talar om att det är ett huggormsår, på liknande sätt man gör med till exempel myggor.
– Det är kanske det mest befängda man kan tänka sig. Myggår funkar för att det till exempel kan var en gynnsam höst för honorna att lägga ägg följt av en gynnsam vår för äggen att kläckas. Men huggormarna kan bli mer än 10 år gamla så du kommer aldrig få ett huggormsår. Det du får när det är ett “huggormsår” är att det är bra väder och folk är ute, säger Bent Christensen.
Ring 112.
Lugna den bitne, som kan vara rädd eller orolig.
Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla.
Ta av ringar, skor, armband eller liknande då lokal svullnad kan bli uttalad.
Lämna bettstället i fred.
Kör inte bil själv.