
Under flera decennier har sångerskan Lisa Nilsson, 54, kommit att blivit en av Sveriges mest folkkära artister.
Hon fick sitt stora genombrott 1992 med ikoniska Himlen runt hörnet som skrev med Mauro Scocco, och har sedan dess lyckat behålla en kär plats hos svenska folket.
Under de senaste åren har dock Lisas liv vänts upp och ner och sanningen är att det var en traumatisk tid. På kort tid förlorade hon sin mamma som led av sjukdomen Alzheimers i över tio år.
Nu pratar Lisa Nilsson ut om den mycket ärftliga sjukdomen, och hur hon förbereder sig ifall demenssjukdomen drabbar henne.
Lisa Nilsson mamma dog av sjukdomen: ”Alzheimers är ärfligt och kan drabba mig”
För några år sedan insjuknade Lisas mamma Biggan i Alzheimers – en sjukdom som kom att påverka hela familjen.
– Mamma var sjuk länge så det var en väldigt långsam process innan vi ens fick bekräftat att hon var sjuk. Hennes man var väldigt hänsynsfull och tålmodig och tog hand om henne under lång tid. Därför behöver inte jag och min syster vara hos henne hela tiden. Men till slut var vi alla tvungna att släppa taget, då var hon tvungen att flytta till ett demensboende, säger hon till Aftonbladet.
Hon säger att relationen med hennes mamma förändrades under tiden och att relationen som de haft tidigare inte fanns länge. Hon menar att det behövdes tålamod och försöka anpassa sig som man gör med ett barn.
Inom familjen blev det helt nya förutsättningar vilket Lisa menar inte var så lätt, men att hennes mamma inte kunde hjälpa det.
– Alzheimers är ju också väldigt ärfligt och kan drabba mig, säger hon.
Lisa Nilssons rädsla för sjukdomen – förbereder sig själv och familjen
Lisa är medlem i 1.6 miljonerklubben vilket är en förening som jobbar för att lyfta fram kvinnors hälsofrågor och öka medicinsk kunskap. Lisa berättar att hon har börjat ställa frågor om sjukdomen, i och med att de främsta forskarna inom alzheimerns är delaktiga inom föreningen.
– Jag har ställt frågor och jag vet. Man ska preppa och prata med sig själv om det. Jag ska också fundera på hur jag vill prata med mina barn om det i god tid om det skulle visa sig att det kommer några tecken. Ska jag och mina barn skriva ett avtal om vad de får göra eller hur de ska agera? Jag kommer sannolikt inte ha någon man vid min sida som mamma hade.
Hon berättar att det finns tillfällen i livet där hennes rädsla för alzheimers har tagit över. Vid ett tillfälle sökte hon upp läkare efter att hon fick svårt med minnet. I hennes fall denna gången handlade det om överbelastning och hade ingen koppling till demens, men oron fanns där.
FOTO: TT