Gholam Soltani ska utvisas: ”Dör hellre än lämnar Sverige”

Gholam Soltani har tre SM-guld.

Nu har han blivit papperslös.

– I Afghanistan är det förenat med dödsstraff att leva som han gör, säger hans sambo Anna Holm.

Sedan 2016 har han levt i Sverige. I Degerfors har han arbetat och betalat skatt.

Och brottats.

Han har representerat Sverige på landslagsnivå.

Efter nio år och tre SM-guld i brottning kan 28-årige Gholam Soltani tvingas lämna Sverige.

Han har fått avslag på sin asylansökan och en kallelse till ett så kallat ’återvändarsamtal’ från Migrationsverket. Samtalet, som hålls på tisdag, innebär enligt Anna Holm att myndigheten vill planera för hans återkomst till landet där han föddes. Afghanistan.

– Gholam har sagt flera gånger att han hellre dör i Sverige och får bli begravd här än återvänder till Afghanistan. Det finns inte som ett alternativ för honom, säger Anna Holm till Sportbladet.

”Det enda han har gjort är att söka skydd”

Anna berättar om processen Gholam har framför sig.

– Vi vet absolut ingenting. Om vi har förstått rätt kan man inte utvisa någon till Afghanistan med tvång, man måste frivilligt skriva på papper för att utvisas, men Gholam har inte rätt till något i Sverige om han inte återvänder.

Anna beskriver det som ett sorts ingenmansland.

Skulle Gholam inte återvända till Afghanistan säger Anna att det finns en risk att han tas i förvar. I syfte att få honom att självmant vilja lämna Sverige.

Något Gholam tidigare upplevt.

– Jag vet hur dåligt han mådde då och det var åtta veckor. Nu får man sitta i förvar i flera år, säger Anna.

– Det är så svårt att förklara för man har bara en panikkänsla i magen hela tiden. Man känner sig som man har gjort något fel och olagligt. Det enda han har gjort är att söka skydd.

Om Gholam tas i förvar igen tror Anna ändå inte att han skriver på papprena. De båda vet vad som händer om han kommer tillbaka till Afghanistan.

”Förenat med dödsstraff”

Hon berättar att brottningen är otroligt stor i landet och att många där vet vem Gholam är.

– Migrationsverket menar att han kommer kunna åka dit och låtsas vara vem som helst, men det kommer han inte kunna, säger Anna.

Hon förklarar att hans värderingar och levnadssätt inte stämmer överens med de sharialagar de styrande talibanerna i Afghanistan implementerar. Något som är straffbart med döden.

– I bästa fall fängslas han bara, men det är inte så troligt. De accepterar honom inte där och det är förenat med dödsstraff att leva som han gör i Sverige, säger Anna.

Tackar Sverige

Gholam är 28 år gammal och kom till Sverige när han var 19. Han har själv tagit till sociala medier för att berätta om känslorna kring situationen.

”Efter nio långa år av väntan, hopp, besvikelse och ständig kamp… har jag inget mer kvar att ge. Jag är trött. Inte bara i kroppen utan i själen. Kampen har tagit ut sin rätt. Och nu har jag inget val längre. Jag måste lämna.”, skriver han.

Sedan han kom till Sverige för nio år sedan har de sökt efter en lösning. När han fick arbetstillstånd hittade han ett jobb och jobbar nu som arbetsledare.

– Man har bara hoppats på en lösning, säger Anna.

– Jag trodde inte det var möjligt att det skulle vara så här svårt att få leva tillsammans.

På Facebook avslutar Gholam sitt inlägg med att tacka det svenska brottningslandslaget och idrottarna han lärt känna på vägen i Sverige.

”Tack för varje träning, varje tävling, varje samtal i omklädningsrummet. Ni har gett mig gemenskap, mål, hopp och styrka under de svåraste av tider. Ni har varit en avgörande del av mitt liv här, och det bär jag med mig för alltid.”

Check Also

Spelarbetygen: De var bäst i Djurgården

Filip Maпojlovic Hade eп rätt lυgп dag på jobbet. Framför allt i deп första halvlekeп. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *