
Artisten Björn Skifs, 78, har drabbats av frontallobsdemens och väljer nu att avsluta sin långa karriär.Enligt hjärnforskaren Hedvig Söderlund är sjukdomen ovanlig i hans ålder – då den oftast drabbar personer under 65 år.
– Det är ovanligt att få sjukdomen så sent. Jag tycker man borde ha märkt det tidigare, säger hon.
Artisten Björn Skifs avslutar sin långa karriär efter att ha drabbats av frontallobsdemens vid 78-årsålder – en ovanlig och ofta svårupptäckt form av demens.
Enligt Hedvig Söderlund, hjärnforskare och professor i psykologi, drabbar sjukdomen vanligtvis yngre personer, oftast under 65 år.
– De som är ovanligt med honom är att man brukar få det när man är i arbetsför ålder. Det är ovanligt att få sjukdomen så sent, jag tycker man borde ha märkt det tidigare, säger hon.
Frontallobsdemens skiljer sig från Alzheimers då den ofta leder till gradvisa personlighetsförändringar snarare än minnesproblem.
Sjukdomen börjar med antingen språkliga svårigheter eller förändrat beteende. Den språkliga varianten innebär problem med att prata och förstå tal och skrift, medan beteendevarianten kan göra att personen blir ohämmad eller säger opassande saker, menar Hedvig Söderlund.
– Alla sociala koder försvinner, man kan dra opassande sexuella skämt eller bli besatt av olika saker, som att sticka. Man kan också bli oempatisk eller kylig och kall mot sin partner trots att man levt tillsammans i flera år.
Symtomen kan ibland misstas för andra tillstånd, som alkoholmissbruk, depression eller utmattningssyndrom.
– Efter att tiden går brukar varianterna mer och mer överlappa varandra, men för omgivningen blir det ganska tydligt att någonting har hänt, säger Hedvig Söderlund.
Sjukdomen är ofta påfrestande för både den drabbade och de anhöriga, särskilt när tillståndet förvärras.
– Det kan bli väldigt illa. Många med frontallobsdemens får bo på särskilt boende för att det inte går att bo hemma längre. Dels för att det är knepigt med kommunikationen och dels för att beteendet kan bli ohållbart.
Orsaken till frontallobsdemens är inte helt klarlagd, men genetiska faktorer tros spela en avgörande roll.
– Det kan drabba vem som helst, till och med kändisar. Det är bra att han berättar om det här för det kan nog hjälpa andra, säger Hedvig Söderlund.